
نگهداری از کاکتوسها در زمستان : خواب زمستانی و استراحت گیاه یکی از نیازهای اصلی میباشد. کاکتوسهایی که دوره خواب زمستانی را گذرانده باشند با شروع فصل گرما رشد بسیار بهتری خواهند داشت و اگر به سن گلدهی رسیده باشند شروع به گلدهی خواهند کرد. برای اینکه بتوانیم گیاهی را به درستی پرورش دهیم بهتر است شرایطی همانند زادگاه اصلی آنها ایجاد کنیم. در مناطقی که کاکتوسها زندگی میکنند دما در طول زمستان به نزدیک ۵ درجه سانتیگراد بالای صفر درجه میرسد. در گلخانه تخصصی میهن کاکتوس که مخصوص تولید بذر میباشد دما در طول فصل سرما در حدود ۸ درجه نگه داشته میشود. شاید باور نکردی نباشد ولی ما به کاکتوسهای بزرگ مانند لوفوفورا های ۲۰ ساله یا آریوهای ۴۰ ساله خود از اواخر آبان تا اواخر اسفند ماه آب نمیدهیم و هیچ مشکلی پیش نمیآید زیرا کاکتوسی که خواب است رشد نمیکند و نیازی به آب ندارد و آبیاری زیاد تنها باعث پوسیدگی گیاه میشود. البته این شامل تمام کاکتوسها و ساکولنت ها نمیشود و بعضی از واریته های ساکولنت ها در فصل سرد رشد میکنند.
سعی کنید اطلاعات کاملی در مورد گیاه خود داشته باشید و با فراهم کردن شرایط مناسب در طول سال گیاهی شاداب با رشد خوب داشته باشید. اطلاعات خود را از منابع معتبر کسب کنید متأسفانه با گسترش شبکههای اجتماعی خیلی از دوستان بدون آگاهی و اطلاعات کافی دیگران را اشتباه راهنمایی میکنند و باعث از بین رفتن گیاهان میشوند.
نگهداری از کاکتوسها در زمستان :
۱- دما مناسب برای خواب زمستانی کاکتوسها: مهمترین مسئله در خواب زمستانی دما میباشد. کاکتوسها و کلاً گیاهان با کاهش دما به خواب میروند. دمای خواب برای انواع کاکتوسها بسته محل زندگی آنها در طبیعت متفاوت است ولی به طور کلی میتوان گفت بهترین دما برای خواب رفتن کاکتوسها حدود ۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد بالای صفر میباشد. کاکتوس به دلیل داشتن آب زیاد در داخل بافتها خود شدیداً به یخ زدگی حساس میباشد پس باید مواظب باشید دما به زیر صفر درجه نرسد. پس نتیجه میگیریم کاکتوسها در دمای داخل خانه به خواب نمیروند و آنها را به جای خنکتری باید منتقل کنید.
۲- نور: با کوتاه شدن روزها گیاهان کم کم متوجه میشوند که دوره سرما در راه است و آماده خواب زمستانی میشوند. در طول مدت خواب کاکتوسها به نور زیادی احتیاج ندارند. البته به این به آن معنی نیست آنها را در جای تاریک نگه داریم تنها روشنایی نور کافی خواهد بود.
۳- آبیاری: زمانی که کاکتوسها خواب هستند نیاز آبی آنها بسیار اندک است معمولاً آبیاری هر یک ماه کافی میباشد البته بستگی به دما و شرایط محیطی و اندازه کاکتوس دارد و شاید در کل دوره گیاه به آبیاری نیازی نداشته باشد. ولی آبیاری زیاد زمانی که گیاه خواب است مانند سم است و از آنجایی که آب توسط گیاه جذب نمیشود باعث پوسیدگی ریشه و درنهایت خراب شدن گیاه میشود.
۴- آفت و بیماریها: موقع خواب گیاهان در مقابل افتها و بیماریها آسیبپذیرتر هستند. تا جایی که ممکن است کاکتوسها را موقع خواب زمستانی در محل خشک نگهداری کنید زیرا انواع قارچها در رطوبت زیاد رشد و نمو میکنند و گیاهان بیمار را از بقیه جدا کنید. همچنین از مصرف انواع کودها و مکملها در دوره خواب خودداری کنید.
توجه داشته باشید که چروک شدن کاکتوسها در موقع خواب عادی میباشد. در طبیعت برای جلوگیری از یخزدگی کاکتوسها آب زیادی از دست میدهند. پس با مشاهده چروک شدن آنها آبیاری نکنید.
منبع : میهن کاکتوس